Texten om alkohol Almedalen inte vill läsa

75 kommentarer
Skriv en kommentar

Det här är texten som tidningarna inte vill att du ska läsa. Faktum är att jag stötte på en av de ansvariga för just en tidnings debattsida i natt efter att jag skickat dem texten. Dränkt i alkohol förklarade hen att hen fått min text men ”ingen vill läsa om sån skit. Hela grejen med Almedalsveckan är att dricka alkohol.” Plötsligt blev min text ännu viktigare.

Almedalsveckan är i full gång – en mötesplats som samlar den opinionsbildande makteliten för diskussioner och politiska debatter.
Men här är det inte bara samtalet som är i fokus. Minst lika central är alkoholen. Det är skrämmande att se hur människor som vanligtvis ställer och besvarar kritiska frågor inte för en sekund ifrågasätter det.

Det spelar ingen roll vilket mingel vi har besökt, vem som har stått som avsändare eller vilka som deltagit – alla serverar vin, bubbel eller någon annan alkoholhaltig dryck.
Igår, på Cancerdagen, hoppades vi på att frågan skulle lyftas till debatt, men i stället möttes vi av hånskratt.

Ett av eventen under Cancerdagen var en paneldebatt mellan politiker från sju riksdagspartier. I publiken fanns patientorganisationer, läkare och andra som på olika sätt arbetar inom cancervården. En person i publiken frågade vilken som är den viktigaste preventiva åtgärden för att minska antalet som drabbas av cancer. En av politikerna svarade arbetet mot tobaksanvändningen och möttes av rungande applåder. Alla var vi eniga om att rökning är ett stort problem och att det krävs fler och kraftfullare insatser. Moderatorn frågade publiken och panelen vilka av oss som är för att ha ett uttalat mål för när samhället ska var rökfritt och alla räckte upp handen. Bra så.

Men sedan vände diskussionen. En av politikerna påpekade att en minst lika viktig preventiv åtgärd är att arbeta aktivt för att minska alkoholkonsumtionen. Hur många som applåderade? Ingen. Utspelet möttes av tystnad. Moderatorn harklade sig och frågade med ett leende om vi skulle göra en ny handuppräckning? Skulle hon fråga oss hur många av oss som är för att ha ett uttalat mål för när samhället ska vara alkoholfritt?

Moderatorn möttes av skrattsalvor. Från både publiken och politikerna i panelen.

Kanske skrattade de för att de anser att ett sådant mål är ouppnåeligt, för att de inser att det aldrig ens kommer att uttalas. Kanske ekade skratten för att de inte tror på en koppling mellan alkoholkonsumtion och cancer. Jag vet inte vilket. Men jag skrattade inte. För jag vet att alkohol ligger bakom 5 procent av all cancer. 5 procent! Det innebär att endast tobak, som enskild orsak, leder till fler cancerfall än vad alkohol gör. Och det här är inga nyheter – forskare har kunnat bevisa sambandet sedan 80-talet.

På väg hem från paneldebatten passerade jag ännu ett event där det bjöds på mingelbubbel. Jag funderade på vad som hade hänt om varje glas bytts ut mot en cigarett.
Rök istället för rosé, prince istället för pilsner. Hade minglet behållit sin glamorösa charm för oss? Nej, det hade det så klart inte.

Cigaretternas röksignaler har vi tagit på allvar. Jag undrar när vi ska fatta att även alkoholen sprider cancerns aska. För till exempel bröstcancer ökar risken för varje glas. I Almedalen dricks det många sådana glas.

Det borde få åtminstone några skratt att fastna i halsen.

75 kommentarer

 1. Stina

  Jättebra inlägg!
  Alkohol är inte bra för något och det är skrämmande hur accepterat det är i dagens samhälle. Väljer man att inte dricka blir man alltid ifrågasatt och måste försvara sitt val. Helt sjukt egentligen.

  1. Tack!

 2. Kajsa

  Du är så fantastisk som står upp för det du vet och tror på!! Denna texten borde delas med IOGT-NTO!!

  1. IOGT-NTO har läst texten och uppskattade den. Tack för din fina kommentar! <3

 3. Mycket bra skrivet! Tycker det är en allmän romantisk/glorifierad syn på alkohol i Sverige idag – i TV, fest förknippas med alkohol, osv… Alkohol är ju orsaken (delvis i alla fall) till mycket våld, sociala problem, skillsmässor osv. Sen också det här med cancerrisken.
  Jag dricker också lite ibland. Men jag kan ha minst lika roligt och vara uppe minst lika länge utan alkohol!!!

 4. lotta

  Håller med dig detta med alkoholen tas inte på allvar. vi vet vad det innebär både med cancer och annat som alkoholen drar med sig. Är själ drabbad av cancer, men inte pga alkoholen. Hoppas att fler uppmärksammar detta.

 5. Har du källor?

 6. Robert

  Vart kommer siffran 5% ifrån? när jag kollar omkring och läser på systembolagets hemsida (http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Fakta-och-forskning/Alkohol-kan-ge-cancer/) så vet de inte exakt hur mycket likheter mellan möss och människor det är eller hur många procent.

  Tyckte det var lite komiskt att du jämför alkohol med en ciggaret, förutom att det inte framgår hur många procent som får cancer av tobak(eller om du vill precisera; ciggaretter)

 7. Anders Ringnér

  Så klokt skrivet! Glamouren kring alkohol är ju bara en social konstruktion, på samma vis som Marlboromannen en gång sågs som framgångsrik och eftersträvansvärd!

 8. Ja det där fenomenet har jag råkat på i olika sammanhang. Rör inte min alkohol är en utspridd folkrörelse.

 9. Jan-Ove Björkman

  Med min erfarenhet som nykter alkoholist,finns ytterligare en stor risk,många av dessa politiker ”är” eller blir Storkonsumenter vilket utvecklar fysiska,psysiska skador några,hur många???? blir alkoholister som förstör allt för dem som har allergin!

 10. Sara

  På Cancerfonden sida så står denna artikeln: http://www.cancerfonden.se/sv/Om-Cancerfonden/Publikationer/Cancerfondsrapporten-ar-for-ar/Alkohol-bakom-manga-cancerfall/
  På Systembolagets hemsida så finns denna artikeln: http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Fakta-och-forskning/Alkohol-kan-ge-cancer/
  Artiklar som stödjer din artikel. Skrämmande att man väljer att hånskratta åt detta faktum.

 11. moa

  SÅ.JÄKLA.BRA!!! Det är så ssant allt du skriver!

  1. <3

 12. Zandra

  Måste säga att detta var något av det bästa jag läst på länge! Härligt och grymt bra initiativ. Behövs mer av det här! Go Julia!

  1. <3

 13. Bra Rutet !
  Vi i nykterhetsrörelsen har jobb kvar !
  Janos

 14. Stig Ove gustafsson

  Alkohol är så vanligt och accepterat att de flesta trots kunskapen inte orkar,ids eller vill ta in sanningen om dess enormt tydliga skadeverkningar.Då blir en öl efter jobbet eller lite vinpimpel lätt att ta till sig,därför att tillvaron blir initialt mera lättsam. Och skiten drabbar ju inte MIG!!!

  1. Visst är det så, Stig Ove. Tusen tack för din kommentar!

 15. Evelina

  Gud vad bra skrivet!

  1. Tusen tack! Vi hälsar Julia detta.

 16. Stina

  Intressant artikel. Det här med alkoholens påverkan på cancer hade jag ingen aning om. Skille gärna se hänvisning till källor/artiklar om detta! Tack!

 17. Kristoffer

  Det är väll hemskt att alkohol leder till cancer, men det betyder inte att jag tänker sluta dricka det.

  Alkohol är gott, kul och en positiv del av mitt liv. Den jäveln som försöker ta bort det från mig förtjänar att bli utskrattad.

  1. Hej. Texten handlar om hur vi försöker lyfta frågan till samtal. Valet hur du vill göra är självklart ditt eget. Ha en fin kväll!

 18. Derya Tumayer

  Hej!

  Tragiskt med det här. Jag håller helt och hållet med dig men vill passa på och lyfta fram Asylfesten och Fairtrade-minglet som både varit alkoholfria. Än finns det hopp :)

  1. Tack snälla! Vi hoppas på inbjudningar dit nästa år ;)

 19. Jompa

  Ruskigt bra skrivet!

  1. Tusen tack!

 20. Johanna

  Det är ovanligt att se någon ta upp detta problem, ett problem som BORDE tas upp hela tiden precis som rökning gör. Jag beundrar dig för att du vågar skriva en text som ställer så mycket på sin spets. Alla svenskars vardagsdrickande är också något som folk borde prata mer om, och vad det gör med både våra kroppar och vårt samhälle. Eller faktumet att om man ser en film eller en TV-serie eller vad som helst så skämtas det ständigt om alkoholism, jag tror att det är en stor bidragande faktor till varför vi inte ser på det här allvarligare. Som en ung tjej befinner jag mig just nu i den perioden i livet då det är mycket fest och jag får själv säga att jag tycker det är okej att festa och ha kul i min ålder, men något jag aldrig kommer göra är att sätta mig ner en vanlig tisdagskväll med ett glas vin – även om det finns dem som påstår att ett glas om dagen är bra för kroppen. Jag köper inte det.

  Tack för att du vågade säga något.

  1. Tusen tack för din fina och kloka kommentar.

 21. Yvonne Haglund

  Viktigt att belysa detta, men som du skriver räknas inte alkoholen. I alla sammanhang serveras alkohol som om inget annat kan ersätta detta.
  Det är svårt att hitta de rätta orden i dessa sammanhang, men alkoholen flödar överallt och även i Almedalen.
  Yvonne Haglund

  1. Mycket klokt. Tack för din kommentar Yvonne!

 22. Hanna

  Superbra text! Intresseväckande! Det här med att cancer kan orsakas av alkohol var helt nytt för mig, så jag hade uppskattat lite mer fakta om det i texten, för att verkligen ställa mig bakom argumentationen. Då hade texten fått ännu mer genomslagskraft tror jag.

 23. Jakob

  Jag tycker helt klart att det finns problem med alkohol i samhället, och ja de orsakar också cancer. Men när man jämför tobak och alkohol som orsaker till cancer måste man också ta med i beräkningarna hur många som brukar produkterna.

  Säg att du har en grupp med 100 personer, hälften röker och 90% dricker alkohol regelbundet. Om då 10 personer som röker får cancer av det och 9 personer av de som dricker alkohol får cancer av det. Då låter det som att de är nästan lika illa, men i verkligheten fick 20% av rökarna cancer medans bara 10% av de som drack alkohol fick det.

  Det jag vill säga är att alkoholkonsumtion är vanligare än rökning och därför blir överrepresenterat i statistiken. Sen att alkohol har en massa andra intressanta biverkningar som t.ex. våldsamma beteenden, allmän vårdslöshet och skrumplever är en annan diskussion.

  1. linnea

   Hej Jakob
   Det är sant det du säger, när det kommer till sannolikhet för en enskild person. Men julias artikel behandlar samtliga fall, skulle vi minska alkoholkonsumtionen skulle totala antalet fall av cancer troligen också minska. Sannolikheten för den enskilde är inte relevant här. Problemet är att alkoholkulturen är så stark och så svår att ifrågasätta, fast det finns så många negativa effekter av konsumtionen. Att ta avstånd från alkohol är sällan accepterat, tyvärr.

 24. Så bra, så aktuell och så sann text. Tack

  1. Tusen tack!

 25. Anton Osika

  Väldigt relevant och bra skrivet.

  Kanske går det att få en konkurrerande tidnings debattsida att ta upp det du beskriver här!

  1. Ja, tanken var att publicera det på en debattsida men vi fick nej där vi försökte. Synd att det ska vara på det viset, men i framtiden kanske det lyckas bättre :)

 26. Emily

  Djurens rätt bjöd på alkoholfria drinkar på sitt mingel, så alla bjöd faktiskt inte på alkohol.

  1. Heja!

 27. Tove

  Finns det någon studie som visar på samband alkohol – cancer? Har sökt en stund på pubmed nu, men kan inte hitta någonting. Är själv väldigt positiv till en strängare alkoholpolitik med sikte på nolltolerans med tanke på hur många andra negativa effekter alkohol har på samhället i stort; men samband mellan alkohol och cancer har jag inte hört talas om tidigare. Vore fint med en liten hänvisning till studie/review!

  1. Hej! World cancer report finns att läsa här: http://www.iarc.fr/en/publications/pdfs-online/wcr/
   Tack för din kommentar!

 28. Anonym

  Bra text!

  1. Tack!

 29. Maria Johansson

  Suveränt bra skrivet.
  Och allvarligt läge.
  Hade Rökfri Duo träff på högstadiet för att minska rökningen bland tonåringar. Nära nog varje familj skrev på.
  Någon tog upp frågan hur vi kunde minska supandet bland tonåringarna. Livlig diskussion tog fart om hur allvarligt det var att tonåringarna söp, så plötsligt dristade sig någon säga: ”Men vi skulle kanske erbjuda Drogfri Duo” Det blev knäpptyst på en gång. Endast ett fåtal familjer var redo att skriva under ett sådant kontrakt som innebar att man avhöll sig från alkohol under året, för att tonåringen också skulle motiveras göra det.
  Ge inte upp. Ung Cancer är inte ensam. Vi jobbar envist vidare.
  Cancer, miljardbelopp i sjukvårdskostnader, krossade barn och familjer så småningom bör polletten falla ned.

  1. Det är skrämmande att höra. Vi kämpar på! Heja heja!

 30. Mycket bra artikel!

  1. Tack! Ska hälsa Julia detta!

 31. Tomas Seidal

  Mycket viktigt inlägg, och sant. Har samma erfarenhet; nämn dessutom två andra väl dokumenterade faktorer bakom cancerutveckling: sexuellt överförd smitta (HPV orsakar inte bara livmoderhalscancer) och sol (melanom är den i särklass mest ökande cancerformen). Då blir tystnaden ännu större eller hånflabben ännu högre.
  En liten rättelse när det gäller tobak: det är inte tobak utan röken från tobak, som inandas – ffa cigarettrök – som är carcinogen.
  Tomas Seidal, patolog

  1. Tack för din kommentar, Tomas!

 32. Catarina Claesson

  Stå på Julia! =) Ge inte upp! Det måste ske en förändring i vårt samhälle om alkoholen!

  1. Jag ska hälsa Julia detta. Tack för din kommentar! Heja!

 33. Hej!
  Tack för bra artikel!
  Om jag räknar in det du skrev och lägger till dom andra negativa effekter som kan uppstå då alkohol konsumeras!
  För att rökning ska bli riktigt farligt krävs konstant konsumtion.
  Detta gäller inte alkohol. Dom negativa effekterna kan uppstå vid första ggn. Den drabbar inte bara den som nyttjat utan den blinda siffran för alkoholens offer är så oändligt mkt större.
  Är nykter sen 7 år efter många års missbruk så jag vet!
  Tack igen för att du våga ifrågasätta den värsta drogern i vårt samhälle!
  Med vänlig hälsning, Fredrik

  1. Tusen tack för din fina kommentar Fredrik! <3

 34. Thomas

  Bra krönika. Cancer är tyvärr bara ett elände som alkohol bidrar med. Listan över alkoholens skadliga effekter kan göras mycket lång. Både för den som konsumerar och de som är anhöriga. Precis som röken från en cigarett påverkar den som står vid sidan om. Så påverkar även alkoholen. Röken försvinner när du fimpar cigaretten. Däremot finns alkoholens negativa effekt kvar för människorna runt omkring även när flaskan är tom.

  1. Kloka ord! Tack för din kommentar!

 35. Kamilla Vidkälla

  Wow det här var intressant!
  Ja vi är nog långt ifrån det samhället, trots att alkohol inte ”bara” ger cancer utan gör att många barn lider, orsakar våld och misshandel, våldäckter, trafikolycker. Men vi är för många som vill unna oss lite alkohol då och då. Det hade också sänkt vårt BNP om vi fick ett alkoholfritt samhälle. Men knappast sänkt livskvalitén!

  1. Hej, tusen tack för din kommentar. Du har så rätt i det du säger!

 36. Tack för denna refresching text! Vår kultur är så himla hopplös när det kommer till alkohol som norm.

  1. Hej! Ja, visst är den? Tusen tack för din kommentar!

  2. Visst är den? Tack för din refreshing kommentar! <3

 37. Pia Vingros

  Kloka och viktiga ord! Stå på dig. En gång var de som kritiserade rökningen utskrattade. Idag vet vi hur farlig tobaken är. Med mer kunskap blir kanske utvecklingen för alkoholen likadan?

  1. Tack snälla!

 38. Mikael Hermansson

  Alkohol är heligt i sverige främst bland äldre generationen(exempelvis min egen). Att ens motargumentera är som att snacka med en vägg.

  Men vad som förvånat mig är att jag har haft lite diskussion om det med exempelvis några sk. Fi anhängare och menar att de inte heller vill ta diskussionen. I det fallet att alkohol är bidragende orsak till våld mot kvinnor/barn.

  Nej det verkar man villa sopa under mattan. Antingen total tystnad eller blir man idiotförklarad. Kanske det är för att det kommer från en man som är för gammal för att ha åsikter vad vet jag….

  Men oavsett bra blogginlägg för det är dags vi öppnar ögonen.

  Positiva är att jag hörde på nyheterna häromdagen att allt fler yngre avstår alkoholen vilket är bra. Problemet är dock att en del väljer andra droger istället vilket naturligvis också måste uppmärksammas…

 39. Lustigt att ingen nämner någonstans VARFÖR det dricks. Det dricks för att förhoppningen att få ligga kittlar. Hela Almedalen är en enda stor kittel av förhoppning förklädd i kortärmad skjorta och smala skärp.

 40. Erik

  Bra skrivet. Det finns helt klart ett hyckleri inbyggt här och det är bra att du vågar belysa det.

  Samtidigt står jag på helt andra sidan debatten än vad du gör. Precis som jag slår människor på fingrarna när de dricker kaffe och berättar för någon annan hur farligt det är med energidryck slår jag gärna den som dricker alkohol på fingrarna när denne berättar hur farligt det är med rökning. Samtidigt tycker jag att det är läskigt att man anser att trots att människor är myndiga och får rösta i en demokrati så måste staten linda in allt som är skadligt för hälsan i tunga skattesatser och förbud – helt plötsligt blir vi till viss del omyndigförklarade. Storebror vet bäst, och det är farligt att ta droger därför att vi hamnar utanför vår funktion: att tillföra ekonomiskt och expertismässigt värde till samhället. Men människan får inte sitt värde från samhället menar då jag, utan har ett inneboende värde och en inneboende rätt att existera som hen vill. Det är bra att vi informerar om riskerna, men jag vill tro att människan är vuxen nog att själv ta ett ansvar för sitt livs njutningar och hälsa.

 41. Firuze

  Jag tycker att alkohol är västvärldens heliga ko. Många i väst tycker att indier är konstiga som avgudar kossor men tyvärr är hemmablinda för att inte se att alkohol är vår heliga ko. Förutom negativa hälsoeffekterna vågar jag påstå att alkohol produktion är en slöseri med natur resurser. Även om allakohol produkttionen skulle bli ekologisk/biodynamisk (det låter som en utopi men man kan ju hoppas) ändå är slöseri med naturresurser i relation till vad det är för ”nytta” den åstadkommer: lite nöje. När marken minskar för matproduktion går fortfarande stora arealer till alkoholproduktion. Generationer efter oss kommer att se det som vansinne när dem har facit i hand!

Kommentera

Webb från
Humblebrag