Utbildning/Information

”Det är en onsdag eftermiddag i april.
Telefonen på Ung Cancers kansli ringer, jag svarar och på andra sidan luren hör jag en flicka gråta. Hon berättar att hon går tredje året på ett av Göteborgs största gymnasium, att hon alltid älskat skolan och att hennes bästis sen barndomen går i samma klass.

Hon berättar om det ofattbara. Om hur hon två månader tidigare hittat en knöl på halsen, gått till läkaren och fått domen Hodgkins lymfom. Hon berättar om operation, strålning och illamående. Om hur hon trots chockbeskedet och tuffa behandlingar var tillbaka i skolan efter sju veckor. Hon hade ju längtat så.Men väl tillbaka blev inget som hon hade tänkt sig. I korridorerna vände folk när de såg henne, sprang åt andra håll. De bord som var närmast henne i klassrummet stod alltid tomma och hennes bästa vän låtsades att hon inte fanns. Hon berättar om frustrationen, om besvikelsen och känslan av att inte förstå någonting. Vad var det som hänt?

Svaret hittade hon på Facebook. ”Akta er. Hon har cancer som smittar”.

a2

Sveriges skolsystem räknas som ett av de bästa i världen. Detta skolsystem har på något märkligt sätt lyckats missa att utbilda 800 elever på en gymnasieskola om att cancer inte smittar. Varje år drabbas fler än 50 000 människor i Sverige av cancer. Ca 800 av dessa är mellan 16-30 år och siffran stiger. 800 människor som alla behöver stöd från vänner, familj, klasskamrater och lärare. 800 människor som inte ska behöva sitta ensamma eller bli utfrysta.

Under våren 2012 genomförde vi på Ung Cancer i samarbete med Cancerfonden och RCC Väst en enkätundersökning bland gymnasieelever med syfte att ta fram kunskapsnivån om cancer. Totalt samlades 945 enkätsvar (259 killar och 676 tjejer) från 13 gymnasieskolor in. Alla skolor som deltog fick efter inlämnade enkäter en gratis föreläsning med information om cancer och hur det är att vara ung och drabbas.

Resultatet från undersökningen hittar du här.

a1

Denna undersökning ligger nu som grund för att vi varje år ger oss ut på en skolturné för att föreläsa gratis på gymnasieskolor med syfte att minska okunskapen kring cancer samt lyfta diskussionen om ämnet.

Är du lärare/rektor och intresserad av att vi kommer och föreläser på din skola? 
Klicka här för mer information om våra föreläsningar.

Webb från
Humblebrag